Żywność długoterminowa- co warto wiedzieć

Pod pojęciem żywność długoterminowa kryją się produkty spożywcze, które zachowują wartości odżywcze i termin spożycia na znacznie dłuższy czas, warto posiadać takie produkty w swojej spiżarni  nie tylko z uwagi na ryzyko wystąpienia nagłego skoku cenowego, ale także ze względów praktycznych, nie trzeba uwzględniać ich każdorazowo podczas codziennych zakupów.

Produkty długoterminowe

Produkty spożywcze o długim terminie przydatności, mogą przez znaczny czas być przechowywane w spiżarni i być ciągle przydatne do spożycia, obok produktów pakowanych hermetycznie (konserwy), najbardziej trwałe są produkty sypkie i suszone, do których można zaliczyć:

  • makarony
  • kasze
  • ryż
  • płatki
  • cukier
  • mąka
  • sól
  • suszone owoce
  • kawa, herbata
  • orzechy

 Jak przechowywać żywność długoterminową?

Jeżeli decydujemy się na magazynowanie produktów spożywczych, warto zainwestować w system próżniowego pakowania żywności, który skutecznie chroni przed wilgocią i jednocześnie przedłuża, trwałość naszych artykułów. Istotne jest dostosowanie odpowiednich warunków  do danych produktów, tak, aby po długim okresie przechowywania nadawały się do spożycia:

  • Należy zadbać o odpowiednią temperaturę oscylująca w granicach 15-18 stopni.
  • Produkty sypkie takie jak mąka czy cukier należy przechowywać w ciemnym i suchym miejscu, ze względu na ryzyko wystąpienia wilgoci powinny być zabezpieczone w szczelnie zamykanych pojemnikach.
  • Zaopatrzenie się w żywność liofilizowaną, czyli konserwowaną metodą suszenia po zamrożeniu przez wykorzystanie obniżonego ciśnienia, dzięki czemu mają dłuższy okres do spożycia.

Najlepszą żywność długoterminową znajdziesz na hobby4men.

Produkty z najdłuższym  terminem do spożycia.

Zgodnie z obowiązującymi przepisami, każdy produkt spożywczy musi na opakowaniu zawierać termin przydatności do spożycia, często producenci drukują na etykiecie, minimalny okres  co w praktyce oznacza znacznie dłuższy termin do spożycia. Do takich produktów można zaliczyć:

  • Biały ryż- przechowywany w szczelnie zamkniętym pojemniku może zachować ważność nawet przez 20 lat.
  • Miód– w szczelnie zamkniętym słoiku, może być przechowywany latami, nawet naturalny proces krystalizacji nie wpływa negatywnie na możliwość spożycia.
  • Cukier– przechowywany w suchym miejscu i odpowiednim pojemniku może być magazynowany przez kilka lat.
  • Makaron– nadaje się do spożycia nawet po 20 latach pod warunkiem nieotwierania oryginalnego opakowania.
  • Sól-brak terminu przydatności należy jedynie  przechowywać w podobnych warunkach jak cukier.
  • Kakao naturalne– magazynowane w oryginalnym opakowaniu nadaje się do spożycia nawet po 25 latach.